Viihdy viisaasti auringossa

20042017

luomitarkastus_rantakuva2_Hellehattu, aurinkovarjo ja -lasit sekä aurinkorasva suojaavat iloa polttavilta auringonsäteiltä.

 

Tarkkaile ihomuutoksia

Ihon luomien määrä on hyvin yksilöllistä. Joillakin ihmisillä on paljon luomia ja toisilla ei ollenkaan.

Yleensä vaarallinen luomi erottuu ulkonäöltään selvästi normaaleista, vaarattomista luomista. Normaali luomi on suhteellisen pieni (alle 10 mm), tasainen väritykseltään ja symmetrinen. Epäilyttävä luomi on taas kooltaan suurempi (yli 10 mm), alkaa kasvaa ja sen jokin reuna muuttuu epäsäännölliseksi. Luomi saattaa muuttaa väriään (ruskeaan luomeen tulee sinistä, mustaa tai punaista).

On kuitenkin normaalia, että luomien koko, väri ja määrä muuttuvat hitaasti vuosien myötä. Mikäli selvät muutokset tapahtuvat nopeasti, parissa viikossa – kuukaudessa, on ne hyvä tutkituttaa lääkärillä. Myös kutina, kirvely, hilseily ja kipu ovat epäilyttäviä. Pinta voi haavautua toistuvasti ja vuotaa verta.

Luomien tarkastus kannattaa tehdä ainakin silloin, jos huomaa muutoksia luomissa tai iho on ollut alttiina runsaalle UV-valolle vuosien saatossa.

 

Oleskele auringossa viisaasti

Täällä pohjoisessa aurinko on odotettu vieras talven pimeyden jälkeen. Kesän kirkas valo kohentaa mielialaa, mutta se mikä on hyväksi sielulle, voi olla pahaksi iholle.

Ihon palaminen auringossa toistuvasti on tutkimusten mukaan selvästi yhteydessä melanooman syntyyn. Parhaiten iho suojataan vaatetuksella ja hakeutumalla varjoon keskipäivän tuntien auringolta. Aurinkosuojavoiteilla voidaan ehkäistä ihon palamista, sillä ne vaimentavat ihoa polttavaa UV-säteilyn osaa. Valitse tarpeeksi korkea suojakerroin ja levitä voidetta runsaasti.

Pohjolan kesä on kuitenkin niin lyhyt, että auringosta ja lämmöstä tulee voida nauttia. Viihdytään viisaasti auringossa ihoamme polttamatta.

 

Oletko huolissasi luomesta? Varaa aika ihotautilääkärin luomitarkastukseen numerosta 050 520 2383.
Luomitarkastus Caritas Lääkäritalosta hintaan 60 € (voimassa toukokuun 2017).