Suojaa itsesi auringonpistoksen varalta!

26072016

aurinkohattu

Kesäiset säät houkuttelevat auringonpalvojia ulos – eikä syyttä. Onhan Suomen kesä lyhyt, ja moni haluaa täyttää D-vitamiinivarastonsa syksyä varten. Auringolta täytyy osata myös tarvittaessa suojautua ja kuumuuteen varautua, jottei ikävä seuralainen pääse tarpeettomasti yllättämään kesken kesäistä päivää.

Auringonpistos on lämpösairauksien lievä muoto, joka voi aurinkoisella säällä vaivata siihen varautumattomia. Caritas Lääkäritalon työterveyshuollon erikoislääkäri Nina Pajarinen kertoo auringonpistoksen tarkoittavan suojaamattomaan päähän kohdistuvaa lämpörasitusta.

”Suojaamattoman pään lisäksi tietyt tekijät lisäävät riskiä sairastua auringonpistokseen. Näitä tekijöitä ovat muun muassa vanhuus, huono kunto ja tietyt perussairaudet, kuten diabetes, kilpirauhasen liikatoiminta ja sydämen vajaatoiminta. Myös lapset ovat tavallista alttiimpia auringonpistokselle.”

Tärkeintä on pyrkiä välttämään auringonpistos

”Auringonpistos ja muut lämpösairaudet on helppo välttää vaikkapa leveälierisellä hatulla, joka suojaa sekä päätä että niskaa. Kesällä kuumuudessa hikoilukin on tärkeää, jotta ylimääräinen lämpö pääsee kehosta pois. Väljiin vaatteisiin pukeutumalla hikoilukin sujuu miellyttävämmin”

Myös nestetasapaino vaikuttaa lämpösairauksien syntyyn. ”Puhdasta vettä kannattaa juoda reilusti hikoillessa ja jos keho on jo valmiiksi lämpöuupunut, niin kannattaa sekoittaa puoli teelusikallista keittosuolaa kahteen litraan vettä suolatasapainon tukemiseksi. Alkoholin ja kahvin juontia kannattaa kuumana päivänä rajoittaa, sillä ne molemmat lisäävät nestehukan vaaraa”.

Auringonpistoksen iskiessä siirry välittömästi pois auringosta

Auringonpistoksen tavallisimpia oireita ovat päänsärky, ärtyneisyys ja pahoinvointi. Jos siis huomaat auringonpistoksen oireita, kannattaa saman tien siirtyä pois auringosta varjoon. ”Auringonpistoksen iskiessä keho täytyy saada viilenemään mahdollisimman nopeasti esimerkiksi vaatteita vähentämällä ja siirtymällä viileämpään varjoiseen tilaan. Iholle toki voi myös pirskotella vettä tai pulahtaa vilvoittavaan veteen jos mahdollista.” Nina ohjeistaa.

”Ikäihmisillä saattaa alaraajoihin ilmaantua tavallista enemmän turvotusta kuumina päivinä, mutta silloin ei kannata käyttää nesteenpoistolääkkeitä ellei niitä käytetä muutoin jotain perussairautta varten. Lämmön aiheuttamaan jalkojen turvotukseen auttaa lepo ja jalkojen nosto kohoasentoon”, Nina muistuttaa.

Vakavampien lämpösairauksien oireisiin kuuluu muun muassa näköhäiriöitä, sekavuutta ja jopa pyörtymistä tai ihon sinertymistä. Tällöin on välittömästi hakeuduttava sairaalahoitoon. Caritas Lääkäritalon vapaita vastaanottoaikoja voi tiedustella numerosta 050 520 2383.