Pneumovax-rokote pneumokokin aiheuttamaa keuhkokuumetta vastaan

14122016

yska_rajattu

Caritas Lääkäritalosta hintaan 80 €
(rokotuskampanja 14.12.2016-30.4.2017)

Pneumokokki on infektiosairauksia aiheuttava bakteeri. Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa suhteellisen harmittomia, mutta ikäviä sairauksia, kuten pikkulasten korvatulehduksia. Listalla on myös vakavampia, jopa sairaalahoitoa vaativia tauteja, kuten keuhkokuume.

Keuhkokuumeen yleisin aiheuttajabakteeri on pneumokokki. Keuhkokuume on lähes aina raju tauti ja vaatii lievimmilläänkin pitkän toipumisajan. Tyypilliset oireet ovat nopeasti nouseva kuume, kylki- tai vatsakipu, juuri alkanut tai pahentunut yskä sekä hengenahdistus. Poikkeuksellinen väsymys ja sairauden tunne ovat keuhkokuumeelle tyypillisiä yleisoireita, ja hyvin iäkkäillä nämä sekä sekavuus voivat olla sen ainoat oireet.

Pneumokokkibakteerin aiheuttamat sairaudet leviävät erityisen helposti influenssakauden aikana ja ne esiintyvät yleisesti influenssan jälkitautina. Minkä tahansa ikäiset ihmiset voivat sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin, mutta pikkulapsilla ja yli 50-vuotiailla on lisääntynyt riski sairastua. Ikä on tärkeä vakavien pneumokokin aiheuttamien tautien riskitekijä, sillä pikkulapsilla immuunijärjestelmä on kehittymätön ja toisaalta aikuisilla heikkenee iän myötä, jolloin meistä tulee alttiimpia infektioille.

Yksi tapa suojautua pneumokokkitaudeilta on rokottautuminen. Rokottautuminen pneumokokkitauteja vastaan voidaan tehdä myös influenssarokottaumisen yhteydessä (Influessarokotteen hinta on 32 €). Varaa aika rokotukseen 050 520 2383

Laajemmin lisätietoa aiheesta: www.pneumokokki.fi