Kannattaako Oulun seudulla ottaa punkkirokotetta?

12042017

Punkkirokote_

Punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta esiintyy eniten Lounais-Suomessa. Punkkien määrä on kasvanut viime vuosina ja myös levinneisyysalue on noussut yhä pohjoisemmaksi. Nyt levinneisyysalue ulottuu Lappiin saakka ja uusia tautitapauksia ilmenee muualtakin kuin rannikolta entistä enemmän.

Virusperäiseen puutiaisaivokuumeeseen (TBE) sairastuu vuosittain joitain kymmeniä ihmisiä, mutta sitä vastaan on olemassa rokote. Borrelioosiin sairastuu parituhatta suomalaista vuosittain. Siihen ei ole rokotetta. Suurin osa tapauksista on Ahvenanmaalla. Yksi tai kaksi punkkia sadasta kantaa virusta, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta.

Puutiaisaivokuume on siitä ikävä, että se tarttuu välittömästi punkin puraisun jälkeen, jos punkilla sellainen on. Borrelioosivaaraa ei juuri ole, jos punkki poistetaan iholta noin kahdeksan tunnin sisällä siitä, kun punkki on iskenyt kiinni.

Puutiaisaivokuumeeseen ei ole olemassa hoitokeinoa, vaan siihen tehoaa ainoastaan ennaltaehkäisevä rokote. Rokotteita otetaan yli 100 000 vuosittain. Jos aikoo ottaa punkkirokotteen suojaamaan puutiaisaivokuumeelta, rokotesarja kannattaa aloittaa alkukeväästä, sillä kun lämpö nousee +5 asteen tuntumaan, punkit lähtevät liikkeellä.

Rokotesarjaan kuuluu kolme rokotetta. Noin kuukauden kuluttua otetaan toinen rokote ja kolmas voidaan ottaa vasta seuraavana talvena. Toisen pistoksen jälkeen tulee aika hyvä suoja, mutta se ei ole pitkäkestoinen, ellei ota kolmatta rokotetta.

Punkit viihtyvät
aluskasvillisuuden kosteudessa

Punkkirokote kannattaa ottaa, jos liikkuu paljon luonnossa. Rokotteen ottamiseen vaikuttaa sekin, onko esimerkiksi kotieläimiä, jotka voivat kuljettaa puutiaisia myös kotiin. Rokote tulisi uusia viiden vuoden välein, mutta yli 60-vuotiaiden tulisi ottaa tehosterokote kolmen vuoden välein. Jos on sairastanut puutiaisaivokuumeen, ei tarvitse rokotetta ollenkaan.

Punkeilta voi koettaa suojautua peittävällä, pitkähihaisella ja -lahkeisella vaatetuksella ja päähineellä. Koska rokote ei suojaa yleisemmältä punkkien levittämältä taudilta, borrelioosilta, kannattaa tehdä myös säännöllisiä punkkitarkastuksia iholta ja lemmikkieläinten turkista. Lyhyeksi leikattu tai kuivunut nurmikko on epätodennäköinen maasto punkeille. Punkkeja onkin todettu olevan enemmän metsissä kuin heinikoissa. Tutkimusten mukaan punkkeja olisi eniten tavallisessa mustikkametsässä, sillä ne viihtyvät aluskasvillisuuden kosteudessa.

Kysymykseen vastasi:
LT, terveyden- ja työterveyshuollon erikoislääkäri Markku Pirinen, Caritas Lääkäritalo

 

Punkkirokote Caritas Lääkäritalosta kampanjahintaan 52 € (voimassa 30.6.2017 saakka).

Rokotushinta koostuu rokoteaineesta ja sairaanhoitajan toimenpidepalkkiosta. Hinta on yhdelle rokotukselle.

Varaa aika soittamalla 050 520 2383